Koffiecake met mokkacrème

Porties: Voor 8-10 personen
Bereidingstijd:
90 minuten
Benodigdheden
  • Springvorm van 23 cm

Verleid je zintuigen en verwen jezelf of iemand anders met deze heerlijke koffiecake met mokkacrème van Uit Paulines Keuken. Dit recept is perfect voor de echte koffieliefhebber. Er gaat namelijk een L’OR Forza Espresso cups in het cakebeslag met twee ristretto in de frosting. Probeer dit verrassende koffierecept en ervaar een ultiem genietmoment.

Ingrediënten

  • 200 gr roomboter
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 40 ml espresso (L'OR Forza Espresso cups)
  • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • Voor de mokkacrème:
  • 120 gr eiwit
  • 360 gr roomboter (kamertemperatuur)
  • 30 gr pure chocolade
  • 160 gr suiker
  • 50 ml ristretto (L'OR BARISTA XXL Ristretto)

Bereiding

  1. 01

    Begin met het maken van de koffiecake. Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte. Zet een dubbele espresso met de L’OR Forza Espresso cups en laat deze afkoelen.

  2. 02

    Mix de boter met de lichtbruine basterdsuiker gedurende een minuut of 8 tot luchtige pieken. Voeg dan één voor één de eieren toe. Voeg het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout toe en mix kort. Voeg vervolgens langzaam de afgekoelde espresso toe en mix nog even kort. Giet het beslag in een met bakpapier beklede springvorm. Bak de cake in ongeveer 55 minuten af in de voorverwarmde oven. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt, wanneer je deze in het midden van de cake steekt.

  3. 03

    Zet een dubbele ristretto met de L’OR BARISTA XXL Ristretto capsule en laat deze afkoelen.

  4. 04

    Maak nu de meringue botercrème. Verwarm de suiker en het eiwit au bain marie (dat wil zeggen in een kom die op een pan met kokend water staat). Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Roer het mengsel gedurende 5 minuten totdat de suiker opgelost is, dit kan je voelen door een beetje eiwit tussen je duim en wijsvinger te wrijven, je mag geen korrels meer voelen. Zodra de suiker opgelost is, mix je dit mengsel voor ongeveer 10 minuten in je keukenmixer. De bedoeling is dat het mengsel hierdoor afkoelt en dat de eiwitten stijf worden. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden. Vervolgens voeg je klontje voor klontje de boter toe. De boter mag niet te zacht zijn, anders smelt deze, maar moet wel op kamertemperatuur zijn. Mix het mengsel ongeveer 10 minuten. De boter en eiwitten moeten samen een romige massa worden. Voeg tot slot beetje bij beetje de ristretto toe en meng goed door elkaar. Het is belangrijk dat je dit langzaam doet anders wordt de koffie niet goed opgenomen.

  5. 05

    Verdeel de mokkacrème over de afgekoelde koffiecake. Garneer met gehakte pure chocolade. Bewaar de cake buiten de koelkast op een koele plek.