Avocado, garnalen en koffiebonen-olie

Porties: Voor 4 personen
Bereidingstijd:
45 minuten

Ingrediënten

  • 250 ml koffiebonenolie met L’OR Fortissimo koffiebonen
  • 1 ei
  • 1 tl. fijne dijonmosterd
  • 2 tl. witte wijnazijn
  • 2 tl. citroensap
  • Zwarte peper en zout
  • 2 tl. gesneden bieslook
  • 2 tl. citroensap
  • 2 rijpe avocado’s
  • 300 g Hollandse garnalen
  • 2 limoenen
  • 1 flinke bos waterkers
  • 1 tl. gemalen piment of cayenne
  • Tomatenpoeder
  • Snufje peper en zout

Bereiding

Koffiebonenolie

01

Doe een eetlepel L’OR Fortissimo koffiebonen in een leeg jampotje. Schenk vervolgens neutrale olie in het potje totdat het vol is en draai de deksel er stevig op. Zet het potje in een pan met een klein laagje water en verhit het water. Laat het potje een half uur in het hete water staan, maar laat het water niet te hard koken. Nu smaakt de olie heerlijk naar koffie. Je kunt deze olie gebruiken in sausjes en dressings, en zoals in dit recept, kun je er ook mayonaise van maken.

Bereiding

Huisgemaakte mayonaise

01

Zorg dat bij het zelf maken van mayonaise alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. De eenvoudigste manier om mayonaise te maken is alle vloeistoffen en het zout te vermengen en dan al roerend druppelsgewijs de olie toe te voegen. Eerst een klein beetje, zodat je zeker weet dat de vloeistof de olie opneemt en dan steeds iets meer.

02

De verhouding eidooier op olie luistert niet heel nauw. Je kan er een beetje mee spelen. Hoe meer olie je toevoegt, hoe dikker de saus wordt. Maar zorg wel altijd voor voldoende vocht in de mayonaise, zodat de olie vastgehouden kan worden en de mayonaise niet gaat schiften.

03

Voor de mayonaise split je eerst het ei. Doe de eierdooier samen met de mosterd, witte wijnazijn, een snuf peper en een snuf zout in een middelgrote kom. Klop kort met een garde. Voeg nu al kloppend de olie eetlepel voor eetlepel toe aan het mengsel. Als de mayonaise dikker wordt kun je steeds grotere hoeveelheden olie toevoegen. Als de mayonaise alle olie heeft opgenomen, roer je het citroensap erdoor en eventueel extra peper en zout. Gebruik de mayonaise om de Hollandse garnalen aan te maken.

04

Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Pel voorzichtig de schil van de avocadohelften en zorg ervoor dat de avocado’s heel blijven. Maak de avocado’s aan met limoensap, piment, peper en zout.

05

Vul de halve avocado’s met de garnalen. Pluk hele blaadjes waterkers en plak ze voorzichtig op de gevulde avocado, zodat de avocado’s volledig zijn ingepakt en lijken op drakeneieren. Bestrooi de avocado’s tot slot met tomatenpoeder door een zeefje.